Normal_coronatest_coronavirus_corona

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: coronavirus overleeft 9 uur op de huid en daarom helpt handen wassen

Het nieuwe coronavirus overleeft negen uur op de huid, tegenover een griepvirus die 1,8 uur op de huid blijft. Daarom stellen Japanse onderzoekers dat regelmatig de handen wassen in de strijd tegen corona noodzakelijk is.

Dinsdag: ziekenhuizen in Brabant, Den Haag en Groningen stellen zorg uit

Het Brabantse Bravis Ziekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum met drie locaties en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) passen hun reguliere zorgplanning aan. Operaties worden uitgesteld, verpleegafdelingen gaan dicht en de capaciteit wordt aangepast zodat in deze ziekenhuizen coronapatienten terechtkunnen.

Woensdag: ‘Met totale lockdown is virus binnen 4 weken weg’

Viroloog Ab Osterhaus en antropoloog Ginny Mooy stellen dat alleen een totale lockdown het coronavirus uit ons land kan verdrijven. Door Nederland volledig op slot te doen, is het virus binnen vier weken weg. De huidige aanpak werkt niet.

Donderdag: huisartsen inlichten steeds moeilijker voor GGD

De GGD heeft steeds meer moeite met het inlichten van de huisarts van de persoon met een positieve coronatest. Medewerkers hebben het gewoonweg te druk. Huisartsen zijn hier niet blij mee, want hoe sneller zij op de hoogte zijn van een besmette patient, hoe sneller zij de juiste behandeling krijgen.

Vrijdag: voor het eerst meer dan 10.000 coronabesmettingen in één dag 

Nog niet eerder kwam het voor dat het RIVM 10.000 coronabesmettingen in een etmaal meldde. Vrijdag gebeurde dit wel. De meeste besmettingen komen uit Rotterdam-Rijnmond, gevolgd door Utrecht en Amsterdam-Amstelland.

Door: Nationale Zorggids