Normal_zorgpersoneel_corona_verpleegkundige

Zorginstellingen gaan verschillend om met het aanvragen van de zorgbonus van 1.000 euro voor medewerkers. De ene zorginstelling was er ruim voor de deadline bij en de andere heeft zelfs na de tweede verschuiving van de deadline geen bonus voor medewerkers aangevraagd. De reden? Om medewerkers in de beroepenrijst ‘nee, tenzij…’ ook een zorgbonus te kunnen geven, moet de werkgever kunnen aantonen waarom. En dat vergt nogal wat werk. Zorginstellingen zien daarom soms af van het aanvragen van een bonus voor die medewerkers. Dit meldt Skipr. 

In de eerste instantie konden zorgaanbieders tot 28 oktober de zorgbonus aanvragen, daarna werd de deadline verschoven tot 9 november en nu hebben ze uitstel gekregen tot de tiende van november. Werkgevers die afzien van het aanvragen van de bonus voor een deel van hun medewerkers, kunnen rekenen op kritiek van de vakbonden.

Goed werkgeverschap

Zo vindt CNV dat een bonus aanvragen onder goed werkgeverschap valt en is daarom voornemens om rechtszaken aan te spannen tegen werkgevers die geen bonus aanvragen voor werknemers die het wel verdienen, ook volgens de werkgever. Zonder goed onderbouwde argumentatie, stapt vakbond CNV naar de rechter.

Bonus deels voorschieten

Ook FNV heeft enige kritiek, maar dan met name op de werkwijze van het Tergooi ziekenhuis. Alle medewerkers zouden een bonus krijgen, maar die is tot nu toe niet aan iedereen uitgekeerd. Nu blijkt dat het Tergooi vindt dat het ministerie van Volksgezondheid te lang wacht met het uitkeren ervan, waardoor het nu zelf een deel van de bonus heeft voorgeschoten aan medewerkers van wie het zeker weet dat zij een bonus ontvangen. De reden hiervoor is dat er onvoldoende geld beschikbaar is om aan iedereen het geld voor te schieten. Voorschieten deden overigens ook het Martini Ziekenhuis in Groningen, het Laurentius in Roermond, het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en het Eindhovense Catharina Ziekenhuis.

Inmiddels heeft het ministerie van Volksgezondheid aan zeker honderd zorginstellingen de bonus toegekend.

Door: Nationale Zorggids