Normal_normal_eye-3108660_640

In het tweede kwartaal van 2020 was het ziekteverzuim onder werknemers in de branche verpleging, verzorging en thuiszorg 7,9 procent. Dat is het hoogste percentage in het tweede kwartaal sinds 2010. Behalve in de jeugdzorg was het verzuimpercentage in alle branches van de sector zorg en welzijn gelijk aan of hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn. Dit meldt CBS.

In het tweede kwartaal was het ziekteverzuim onder werknemers in de gehele sector zorg en welzijn 6,2 procent. Het betekent dat 62 van elke duizend te werken dagen zijn verzuimd wegens ziekte. Net als in het eerste kwartaal had zorg en welzijn het hoogste ziekteverzuim van alle bedrijfstakken. Bovendien was het verzuimpercentage het hoogste van alle tweede kwartalen sinds 2003. Ook in huisartsenpraktijken, gezondheidscentra en de kinderopvang meldden aanzienlijk meer mensen zich ziek.

Verpleging, verzorging en thuiszorg

Het ziekteverzuim kent een seizoenspatroon. In het eerste kwartaal (de winter) ligt het verzuimpercentage doorgaans hoger dan in de rest van het jaar. In de verpleging, verzorging en thuiszorg was dit jaar het percentage in het eerste en tweede kwartaal echter nagenoeg gelijk (respectievelijk 8,0 en 7,9 procent). In geen van de andere branches is het verschil met het eerste kwartaal zo klein.

Ziekteverzuim al jaren hoger dan gemiddeld

Al vanaf het begin van de meting van het ziekteverzuim per branche, in 2010, ligt het ziekteverzuim in de verpleging, verzorging en thuiszorg hoger dan gemiddeld in de hele sector. Het verzuim in het tweede kwartaal is sinds 2014 steeds hoger geworden. Tussen 2019 en 2020 ging het percentage van 6,8 naar 7,9 procent.
 

Door: Nationale Zorggids