Normal_pexels-breakingpic-3305

Er is sinds dit jaar veel gesteggel over de salarissen van zorgverleners. Vakbonden vinden dat met name verpleegkundigen en verzorgenden meer moeten verdienen en dat vinden ook een aantal partijen in de Tweede Kamer. Mark Rutte heeft echter laten weten dat er simpelweg geen ruimte is voor een structurele loonsverhoging in de zorg en onder meer de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft ditzelfde laten weten. Maar hoeveel verdien je in de zorg? 

Allereerst is er niet één salaris in de zorg. Een verzorgende heeft een ander maandsalaris dan een verpleegkundige en een verpleegkundige in het ziekenhuis verdient weer anders dan een verpleegkundige in de ouderenzorg. De één is mbo-geschoold en de ander hb-geschoold. Ook daar zitten verschillen tussen. Wel zijn er een aantal gemiddelden te vinden en zijn er zelfs zorgorganisaties die een open boek zijn over wat zij aan hun medewerkers uitbetalen.

Werken in een verpleeghuis

Algemeen Dagblad deed afgelopen zomer onderzoek naar salarissen in de zorg en vond bij het ministerie van Volksgezondheid een overzicht van gemiddelden. Zo verdient een verzorgende in een verpleeg- of verzorgingstehuis op het begin zo’n 2.283 euro bruto (inclusief vakantiegeld) en loopt dit bedrag na een jaar of tien op tot 2.985 euro bruto. Een verpleegkundige in een verpleeg- of verzorgingstehuis start met een bruto maandsalaris van 2.656 euro en verdient na tien jaar ongeveer 3.497 euro per maand. Iemand die er dertig jaar werkt, krijt zo’n 3.717 euro bruto.

Werken in het ziekenhuis

In de algemene ziekenhuiszorg start een verpleegkundige op nagenoeg hetzelfde salaris als een beroepsgenoot in het verpleeghuis. Na tien jaar loopt dit bedrag echter uit en verdient een ziekenhuisverpleegkundige 3.892 euro bruto per maand. Een verpleegkundige die het ongeveer 30 jaar volhoudt in de algemene ziekenhuiszorg verdient op maandbasis ruim 4.000 euro. Een gespecialiseerd verpleegkundige zoals een ic-verpleegkundige verdient meer. Het startsalaris is 2.780 euro, na tien jaar loopt dit op tot 4.323 euro en na dertig jaar 4.583 euro bruto.

Mbo- of hbo-opgeleid

Ook Vrijheid in de Zorg zocht uit hoeveel mensen in de zorg verdienen en deed dit op basis van de cao’s. Zo verdient volgens deze site een verzorgende IG 1.615 euro bruto aan de start en kan dit salaris oplopen tot 2.750 euro. Een mbo-verpleegkundige start met ongeveer 1.790 euro bruto en kan na jarenlange ervaring rekenen op een salaris van ongeveer 3.045 euro. Een beginnende verpleegkundige die hbo-v heeft gestudeerd, krijgt volgen Vrijheid in de Zorg een startsalaris van 1.790 euro en kan uiteindelijk zo’n 3.370 euro per maand gaan verdienen. 

Door: Nationale Zorggids
Bronnen: Rijksoverheid, Algemeen Dagblad, Vrijheid in de Zorg