Vier zorgmedewerkers vertellen over hun coronabesmetting

Het was een bewogen jaar voor het zorgpersoneel. De kans dat ze besmet zouden worden met corona, was best groot. In de zorg is het vaak lastig afstand houden van patiënten. Of je nu op de intensive care werkt of in de gehandicaptenzorg. Veel zorgmedewerkers hebben dan ook corona gehad. Wij vroegen vier van hen hoe dat was. Weten ze hoe ze besmet zijn geraakt? Hoe reageerde hun werkgever? En vonden ze dat ze voldoende beschermd waren? 

Hetwig kreeg corona tijdens de eerste golf. Ze is gastvrouw en helpende in een verzorgingstehuis. Het duurde een paar dagen voordat ze haar testuitslag kreeg. “Ik blijf het gek vinden dat ik toen gewoon door moest werken. Wat als er bewoners door mij besmet zijn?” 
 
Ook Kristy was daar bang voor. Als persoonlijk begeleider op een dagcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking komt ze dicht in de buurt van haar cliënten. “Thuis heb ik vaak de rapportage gecheckt. Is niemand aan het niezen of snotteren?”
 
Merel werkte op de corona-afdeling van een ziekenhuis, toen ze besmet raakte. Over de bescherming had ze niets te klagen. Serena was minder positief. “Pas tijdens de tweede golf zijn we mondkapjes en handschoenen gaan dragen. Dat is toch stom?”
 
 
Door: Nationale Zorggids