Normal_coronavaccin__vaccin__coronavirus__inenten

Oplopend ziekteverzuim onder huisartsen en verpleegkundigen vraagt om snellere vaccinatie van ziekenhuispersoneel. Het ziekteverzuim ontstaat doordat verpleegkundigen in quarantaine gaan of oververmoeid raken door het toenemend aantal coronapatiënten. Ook huisartsen moeten hoger op de prioriteitenlijst worden geplaatst, vinden de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De situatie in ziekenhuizen en umc’s dreigt onhoudbaar te worden als langer dan nodig moet worden gewacht op vaccinatie, zo laten zij weten in een persbericht. 

De NVZ en NFU vinden het onbegrijpelijk dat de Gezondheidsraad en het kabinet geen voorrang geven aan diegenen die het hardst nodig zijn om patiënten te verzorgen en de samenleving zo snel mogelijk terug naar normaal te brengen: ziekenhuisprofessionals en huisartsen. Verpleegkundigen, specialisten en huisartsen staan immers in direct contact met coronapatienten.

Vermindering ziekteverzuim essentieel

Ook de samenleving als geheel is gebaat bij een snellere vaccinatie van deze professionals, omdat besluiten over verzwaring of verlichting van de lockdown worden genomen op basis van de opnames en druk op de zorg in ziekenhuizen. Vermindering van ziekteverzuim bij medewerkers in ziekenhuizen is essentieel om de capaciteit op peil te houden, aldus NFU en NVZ.

Door: Nationale Zorggids