Normal_pexels-karolina-grabowska-4047183

In een op 21 december jl. verschenen brief van het ministerie van Volksgezondheid worden psychiaters en andere zorgprofessionals in de ggz niet genoemd in de vaccinatiestrategie van minister De Jonge. Deze groep dreigt daardoor niet met prioriteit bescherming tegen het coronavirus te krijgen. Dat is onacceptabel en moet liefst deze week nog worden rechtgezet. Dat hebben Elnathan Prinsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Jacobine Geel, voorzitter van de Nederlandse ggz en Marjan ter Avest van cliëntenorganisatie MIND gisteren laten weten aan het ministerie van Volksgezondheid. Inmiddels heeft het ministerie het verzoek en de zorgen van de ggz erkend en wil men komende week serieus beoordelen op welke wijze deze groep op een goede manier onderdeel kan zijn van de vaccinatiestrategie en de praktische uitvoering daarvan. Er zijn echter nog geen concrete toezeggingen gedaan. Dit meldt de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

De Nederlandse ggz, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en cliëntenorganisatie MIND hebben begrip voor de complexiteit van de keuzes die gemaakt moeten worden, maar niet voor het feit dat een hele sector met zeer kwetsbare mensen niet in de afweging is betrokken. De belangenorganisaties willen dat het ministerie toezegt dat zorgmedewerkers in instellingen waar psychiatrisch patiënten worden behandeld aan het vaccinatieplan worden toegevoegd als groep die met voorrang ingeënt kan worden.

Het ministerie van Volksgezondheid luistert wel en geeft aan dat het ggz-personeel ook gevaccineerd moet worden. Toch lukt het tot nu toe om onduidelijke redenen maar niet om het ggz-personeel een plek te geven in de prioritering.  Voorzitter van de Nederlandse ggz Jacobine Geel: "Er moet nú een antwoord komen op de vraag die we al weken stellen: waar blijven onze cliënten en zorgverleners in de vaccinatiecampagne? Hoe blijft ons zorgpersoneel gemotiveerd voor vaccinatie als ze door het ministerie niet worden genoemd?"  

Onder extra druk van de Nederlandse ggz en de NVvP heeft het ministerie van Volksgezondheid dinsdagavond toegezegd te gaan kijken naar de groep ouderen met lichamelijke en psychische klachten die zijn opgenomen in psychiatrische klinieken. Waarbij, zo stelt het ministerie, het afhangt van de vaccins wat er kan. De organisaties willen dat het ministerie al het zorgpersoneel van psychiatrische patiënten in instellingen zo snel mogelijk toevoegt aan het vaccinatieplan. De drie organisaties willen hun psychiaters, zorgprofessionals, patiënten, cliënten en hun familieleden liefst voor de kerst kunnen informeren dat ook de geestelijke gezondheidszorg in het vaccinatieplan is opgenomen. Dan kan ook deze groep zorgmedewerkers op zeer korte termijn opgeroepen worden zich te laten vaccineren. 

Door: Nationale Zorggids