Normal_coronavaccin__vaccineren__inenten__prik

Een coronavaccinatie voor huisartsen in de acute zorg, blijft voorlopig uit. Naar alle waarschijnlijkheid worden ze ondanks verwoede pogingen van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) om nog deze maand vaccins te krijgen, pas in februari gevaccineerd. Volgens de huisartsen maakte Hugo de Jonge begin deze maand bekend dat huisartsen voor eind januari een prik zouden krijgen, maar hij lijkt daar nu op terug te komen. Dit meldt Trouw. 

De Jonge schrijft aan de huisartsen dat het nooit de afspraak is geweest om eind januari te vaccineren, maar pas te beginnen als huisartsen vaccins in huis hebben om patiënten in te enten. Het zou dan gaan om het Moderna-vaccin dat deze maand geleverd moest worden, maar dat dat loopt nu vertraging op. Het is nu wachten op het vaccin van AstraZeneca dat zo snel mogelijk na goedkeuring ons land binnenkomt.

Genoeg Pfizer-vaccins

Artsen snappen niet waarom De Jonge huisartsen in de spoedzorg pas in februari wil laten vaccineren. “Er komen wekelijks 150.000 Pfizer-vaccins binnen. Een klein deel daarvan nu gebruiken voor de 15.000 medewerkers op de huisartsenspoedzorg heeft amper effect op de vaccinatie van kwetsbare ouderen”, aldus voorzitter Ella Kalsbeek van LHV. De zorgminister denkt daar anders over en wil de Pfizer-vaccins graag gereserveerd houden voor kwetsbare ouderen.

Inmiddels is de huisartsenvereniging zo ver dat geen samenwerkingspartner van de (demissionair) minister meer wil zijn.

Door: Nationale Zorggids