Normal_tuchtcollege_stethoscoop

De echtgenote van een thuiszorgcliënt heeft twee verpleegkundigen voor de tuchtrechter gesleept voor gemaakte fouten bij het toedienen van morfine. Het tuchtcollege spreekt een van de verpleegkundigen vrij, maar de ander krijgt wél een waarschuwing. Dit meldt Nursing.

De fout lag in de voorbereiding van de morfinespuit. Waar de man normaal gesproken vier keer per dag 2,5 mg morfine krijgt, kreeg hij op die dag bijna in één keer 10 mg toegediend omdat er een spuit vol klaar lag. De ene verpleegkundige diende 2,5 mg uit die spuit toe en de ander diende daarna per ongeluk in een keer 7,5 mg toe. De afspraak nu is dat er vier spuiten van elk 2,5 mg worden voorbereid om dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen.

Vertrouwen geschonden

Na de fout, vertrouwde de echtgenote en mantelzorger van de cliënt de verpleegkundigen niet meer. Tegen de ene diende ze een klacht in voor het maken van de te grote injectiespuit en tegen de ander diende ze klachten in over het verkeerd inbrengen van een vlindernaald, het laten vallen van een morfinenaald in bed en slechte communicatie en dossiervoering. Op een gegeven moment weigerde de echtgenote de verpleegkundigen de toegang omdat vier spuiten klaarleggen te lang duurde. Ze wilde niet met een vertrouwenspersoon in gesprek om de problemen op te lossen.

Waarschuwing en vrijspraak

De tuchtrechter geeft de verpleegkundige die de foute ampul klaarlegde een waarschuwing. “De verpleegkundige zegt in het verweerschrift weliswaar dat zij ook aan klaagster heeft verteld dat er nog 7,5 mg in de spuit zat, maar dat pleit de verpleegkundige niet vrij. Zij kan klaagster als mantelzorgster van haar man niet hiermee belasten”, aldus de rechter. De ander verpleegkundige is volledig vrijgesproken, omdat de gebeurtenissen haar niet te verwijten vallen.

Door: Nationale Zorggids