Normal_pillen_medicijnen_medicatie

Voor het voorschrijven van medicatie na online contact tussen voorschrijver en patiënt gelden regels en randvoorwaarden. Zo is het niet is toegestaan om via internet geneesmiddelen voor te schrijven als de voorschrijver de patiënt nooit persoonlijk heeft ontmoet, de patiënt niet kent of zijn medicatiehistorie niet beschikbaar heeft. Door het coronavirus is het juist vaak nodig om face-to-face contact te vermijden als dat (veilig) kan. Recepten uitschrijven na een online videoconsult voorkomt fysiek contact. Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). 

 

Zolang deze situatie voortduurt geeft de inspectie opnieuw ruimte aan artsen voor het online voorschrijven in de volgende omstandigheden: bij een patiënt die nog niet eerder fysiek is gezien door de voorschrijver, zijn recepten na een video-consult mogelijk als de waarnemer of vervanger of voorschrijver het actuele medicatieoverzicht (inclusief allergieën) van de patiënt kan inzien. In alle gevallen informeert de waarnemer of vervanger of voorschrijver zo spoedig mogelijk daarna de hoofdbehandelaar en/of de huisarts van de patiënt.

Afwegingen vast leggen

In gevallen van overmacht waarbij voorschrijven van medicatie strikt noodzakelijk is omdat de veiligheid van de patiënt in het geding is, legt de voorschrijver de afwegingen hierover goed vast.

Deze toestemming is tijdelijk en geldt tot 1 september 2021. Daarna zal de inspectie bekijken of verlenging noodzakelijk is.

Door: Nationale Zorggids