Normal_roc

Tweede- en derdejaars studenten van ROC Midden Nederland, MBO Utrecht en MBO Amersfoort van de opleidingen Doktersassistente en Verpleegkunde starten samen met de GGD regio Utrecht (GGDrU) met een pilot. In een echte vaccinatiestraat in Houten zullen de studenten door de GGDrU een aanvullende opleiding krijgen en streng beoordeeld worden. Als de studenten voldoen aan alle eisen, worden zij en meer mbo-studenten ingezet voor het daadwerkelijk vaccineren van inwoners van de provincie Utrecht en start een duurzame samenwerking aan het rijksvaccinatieprogramma. Dit meldt ROC Midden Nederland.

Waar GGDrU in de regel samenwerkt met afgestudeerde zorgprofessionals, vraagt deze tijd om iets anders. Maaike Schaap, manager COVID-19 vaccinatie GGDrU: “Het mes snijdt voor ons aan twee kanten. Wij kunnen hulp gebruiken bij het vaccineren. Aan de andere kant kunnen wij studenten een mooie stage-ervaring bieden.” Voordat de studenten echt gaan ‘prikken’ krijgen ze een aanvullende opleiding en worden ze streng beoordeeld. “Deze studenten hebben in hun opleiding al vaker gevaccineerd, maar tijdens de pilot zetten we de puntjes op de i,” aldus Maaike Schaap.

MBO Utrecht, MBO Amersfoort en ROC Midden Nederland zien de samenwerking als een mooie erkenning. Rene Gelens, directeur college Zorg en Welzijn in Amersfoort van ROC Midden Nederland, die woordvoerder is namens de betrokken onderwijsinstellingen: “Mbo-studenten doen absoluut niet onder voor hbo- en wo-studenten als het aankomt op vaccineren. Dat de GGDrU nu ook met het middelbaar beroepsonderwijs samenwerkt, in plaats van alleen met het hoger onderwijs, onderstreept dat en voelt als de ultieme erkenning.”

Samenwerken op de vaccinatiestraat

Om ervoor te zorgen dat studenten de periode op de vaccinatiestraat ook daadwerkelijk als stage mogen inzetten, is SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) bij de pilot betrokken. Docenten van de drie onderwijsinstellingen werken nauw samen met de instructeurs van de GGD regio Utrecht om studenten goed voor te bereiden. Rene Gelens: “Samen doen we er alles aan om onze studenten ook echt een volwaardige en aantrekkelijke stageplek te geven. Daar hoort uiteraard ook een vergoeding bij.” De studenten starten op 10 maart met het daadwerkelijke vaccineren.

Door: Nationale Zorggids