Normal_pexels-laura-james-6098056

Eén op de vijf zorgverleners heeft wel eens persoonlijke incidenten met racisme en discriminatie meegemaakt; vooral binnen de geestelijke gezondheidszorg (ggz), thuiszorg, ouderenzorg en in ziekenhuizen. Er is echter nog weinig onderzoek gedaan naar de verhalen hierachter en naar wat zorginstellingen (kunnen) doen aan dit fenomeen. Daarom gaat Kennisplatform Integratie & Samenleving hier onderzoek naar doen. Dit meldt ANP Expert Support die senior onderzoek Hanan Nhass van Movisie hierover sprak. 

Uit een eerder artikel in Nursing, naar aanleiding van de Black Lives Matter-beweging, bleek dat organisaties geneigd zijn incidenten met racisme in de doofpot te stoppen. Ze gaan bijvoorbeeld in op het verzoek van de patiënt of client om een witte zorgverlener in te zetten. Dit lijkt met name in de thuiszorg te gebeuren, mogelijk omdat cliënten in hun eigen huis de zorg ontvangen, aldus Nhass.

Zorgplicht en discriminatievrije werkomgeving

“De impact van die doofpot voor gediscrimineerd personeel is groot. Het niet kunnen delen van discriminatie-ervaringen en het uitblijven van steun door collega’s en de organisatie geeft hen het gevoel dat ze er alleen voor staan, soms met burn-outklachten en depressie tot gevolg”, zegt Nhass. “Zorginstellingen lijken een dilemma te ervaren: enerzijds hebben ze een zorgplicht, anderzijds moeten ze ook een gezonde – discriminatievrije – werkomgeving creeren voor hun personeel. Racisme en discriminatie ervaren op de werkvloer, en dus uitsluiting, is een belangrijke maatschappelijke kwestie omdat de werkvloer een van de weinig plekken is die je niet kunt vermijden.”

Door: Nationale Zorggids