Normal_verpleegkundige_corona_mondkapje

Ziekenhuispersoneel dat in direct contact staat met patiënten krijgen versneld extra vaccins. Dat hebben de ministers Hugo de Jonge van Volkgezondheid en Tamara van Ark voor Medische Zorg vbesloten, na overleg met Ernst Kuipers (voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg) en Ad Melkert (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen). Het gaat om zorgmedewerkers in de ziekenhuizen met direct contact met patiënten die daardoor risico lopen op besmetting. Door de toenemende druk op de ziekenhuizen door de derde golf kunnen de ziekenhuizen zich geen uitval door ziekte veroorloven. De komende weken zijn cruciaal. Dit meldt Rijksoverheid. 

 

Het gaat om 35.000 vaccins van Janssen. Hiervan is maar één prik nodig. Begin dit jaar gingen 40.000 vaccins naar de medewerkers in de acute Covid-zorg. Twee weken geleden zijn er opnieuw bijna 40.000 AstraZeneca-vaccins uitgereden naar de ziekenhuizen voor een aanvullende vaccinatieronde onder het acute zorg-personeel.

Boven de 60 jaar

Ziekenhuizen die deze vaccins (deels) nog niet gebruikt hebben vanwege het besluit op 2 april om het prikken met AstraZeneca onder de 60 jaar uit voorzorg te pauzeren, kunnen deze inzetten voor hun medewerkers boven de 60 jaar nu is besloten om AstraZeneca alleen nog boven de 60 jaar in te zetten. Met de extra 35.000 Janssen-vaccins kunnen meer medewerkers, waaronder de medewerkers die aanvankelijk met AstraZeneca gevaccineerd zouden worden maar nog niet aan de beurt waren gekomen, worden gevaccineerd.

Het streven is om de komende weken het andere medische personeel met direct patiëntencontact met aanvullende leveringen aan vaccins in de ziekenhuizen te prikken.

Janssen-vaccin

Het Janssen-vaccin komt deze week voor het eerst aan in Nederland. Ongeveer de helft van die levering is voor de zorgmedewerkers in de ziekenhuizen. In totaal zijn nu 115.000 vaccins beschikbaar gesteld voor deze groep. In het tweede kwartaal komen er zo’n 16,5 miljoen vaccins beschikbaar in Nederland – waarvan 3 miljoen Janssen.

Door: Nationale Zorggids