Normal_rss_entry-278888

Demissionair minister Tamara van Ark voor Medische Zorg zou er zelf voor kiezen om iedereen in de zorgsector een zorgbonus te geven, wetende dat de bonus dan lager is dan de eerder voorgestelde 500 euro. Eerder deze week schetste zij de Tweede Kamer haar "dilemma" wat betreft de zorgbonus: óf de zorgmedewerkers in de 'frontlinie' van de coronazorg 500 euro geven, óf een bonus van 200 tot 240 euro voor de medewerkers in de hele zorgsector.

In totaal is er 3 miljard euro voor zorgbonussen begroot. Daar is nu nog 720 miljoen euro van over, omdat vorig jaar een bonus van 1.000 euro voor zorgmedewerkers beschikbaar was. Die werd meer aangevraagd dan verwacht, waardoor het ministerie nu in de knel komt. Daarom is het niet mogelijk iedereen 500 euro te geven maar moet de Kamer keuzes maken, aldus Van Ark.

Maar meerdere partijen zien een derde optie: maak simpelweg meer geld vrij voor de zorgbonus. Onder meer de SP en PvdA hekelen dat het kabinet wel de portemonnee trekt voor bijvoorbeeld steun aan KLM, maar dat er nu niets bij kan. Van Ark pareert dat het kabinet demissionair is na het aftreden vanwege de toeslagenaffaire en dus niet zomaar extra geld voor de bonusregeling kan uittrekken. Bovendien heeft de Kamer ingestemd met de begroting, zegt ze.

Oppositie

SP-leider Lilian Marijnissen vindt het "echt een heel slecht verhaal" van de minister. "Ze heeft veel tekst nodig om uit te leggen dat ze haar belofte niet nakomt." Marijnissen vindt het "schaamteloos en onverantwoord. We hebben iedereen in de zorg keihard nodig".

Ook Lilianne Ploumen (PvdA) vindt dat de minister meer geld moet vrijmaken voor de regeling. "Als u aan de Kamer meer ruimte voor geld vraagt, moet het gek lopen als u dat niet krijgt." Bovendien is het kabinet niet demissionair als het aankomt op de corona-aanpak, herhaalt Ploumen de eerdere woorden van premier Mark Rutte. "De miljarden vliegen de deur uit, waarom niet voor de zorgmedewerkers? Zonder hen zijn we verloren."

Van Ark wil dat de Kamer snel een knoop doorhakt, zodat de uitvoering geen onnodige vertraging oploopt. Ze wil dat zorgmedewerkers de bonus snel krijgen na de geleverde coronazorg.

Door: ANP