Week 15: versoepelingen verder weg, Britse variant & coronazelftest

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: versoepelingen lockdown week opgeschoven 

De geplande versoepeling van de lockdown wordt met een week opgeschoven naar 28 april. Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst maandag weten. Versoepelingen die op 28 april kunnen worden aangekondigd zijn mogelijk de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok. Ook wordt nagedacht over het deels openen van het hoger onderwijs en verder openstellen van winkels. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden.

Dinsdag: Britse variant coronavirus toch niet dodelijker

De Britse coronavariant is volgens een nieuwe studie toch niet dodelijker dan zijn voorgangers. Ook de klachten die de Britse variant kan veroorzaken zijn niet ernstiger. Wel is die, zoals eerder ook is aangetoond, besmettelijker dan eerdere verschijningsvormen van het virus. Lees hier meer over de nieuwste onderzoeken hiernaar.

Woensdag: openingsplan kabinet moet samenleving stap voor stap heropenen

Het kabinet heeft een openingsplan gemaakt, waarmee de samenleving op een veilige manier en stap voor stap geopend kan worden. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. De huidige maatregelen blijven gelden tot het openingsplan, dat op zijn vroegst op 28 april de eerste stap zet. Dit is het plan.

Donderdag: wegvallen Janssen zou zes weken vertraging opleveren

Als het nieuwe coronavaccin van Janssen helemaal niet kan worden gebruikt, dan kan dat leiden tot een vertraging van zes weken in de vaccinatieplanning. Coronaminister Hugo de Jonge gaat er overigens niet van uit dat Janssen helemaal wegvalt. "Ik ga ervan uit dat we het breed kunnen inzetten, hooguit met een doelgroepbeperking. Laten we niet hyperventilerend in de kroonluchter hangen. Eerst de feiten en transparant zijn."

Vrijdag: coronazelftests: waar zijn ze wel en niet voor bedoeld? 

Vrijdag schreven we over coronazelftests. Want waar zijn ze nou eigenlijk voor bedoeld? Zeker is dat ze niet gebruikt moeten worden bij klachten of als je familie wil bezoeken. Waarvoor wel lees je hier. 

Door: Nationale Zorggids