Normal_pexels-cottonbro-4100661

Bureaucratische regels, een tekort aan personeel in de jeugd-ggz en grotere regeldruk zijn belangrijke redenen voor kinder- en jeugdpsychiaters om uit de sector te stappen. Vier jaar geleden overwoog 40 procent van deze ggz-professionals te stoppen. Hoeveel dat er nu zijn durft Arne Popma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), niet te zeggen. Wel zegt hij zich grote zorgen te maken over het aantal signalen dat hij hierover binnenkrijgt. Dit meldt NOS. 

De NVvP heeft enigszins zicht op het probleem, maar er is geen nationaal overzicht. “Niemand weet het precies. Op dit moment hoor ik te veel signalen, ik maak me er echt zorgen over.” Een groot deel van het probleem is het grote tekort aan verpleegkundigen, psychiaters en psychologen in de jeugd-ggz, ziet ook de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd. Er is onvoldoende geschikt en kundig personeel beschikbaar.

Hulpvragen blijven toenemen

De coronapandemie heeft de problemen in de jeugdzorg en jeugd-ggz alleen maar groter gemaakt. Steeds meer jonge mensen hebben psychische zorg nodig en dat zal de komende jaren zo blijven. Popma denkt dat de hulpvraag nog twee tot drie jaar zal blijven stijgen. “Het is niet over als we allemaal geprikt zijn.”

Door: Nationale Zorggids