Normal_zorgpersoneel__zorgverlener__salaris

Op woensdag 26 mei protesteren medewerkers van het UMC Utrecht om 12.00 tegen de uitblijvende loonsverhoging. Zij vormen rond het middaguur met auto’s de tekst ‘0%’ op het parkeerdek op de derde verdoeping van het UMC Utrecht. Om 12.15 volgt een toespraak van de FNV, waar ook de raad van bestuur voor is uitgenodigd. Rond 12.30 eindigt de actie met een ‘toeterovatie’, wat tevens het signaal is voor een ironische minuut lang applaudisseren voor alle medewerkers. Vooralsnog is applaus de enige waardering die ze van hun werkgevers hebben ontvangen voor hun tomeloze inzet, aldus FNV. 

Gisteren kwamen medewerkers van het Maastricht UMC+ samen om ongeveer hetzelfde te doen. Twee weken geleden hielden collega’s van het LUMC ook al een actie tegen de moeizame cao-onderhandelingen bij het ‘standbeeld van onmisbare beroepen’.

‘NFU investeert in stenen in plaats van mensen’

“Na vijf maanden onderhandelen, willen de werkgevers nog geen millimeter schuiven en blijven ze vasthouden aan 0 procent loonsverhoging. Ook weigeren ze goede afspraken te maken over verlaging van de werkdruk en een generatieregeling, waarmee oudere collega’s gezond hun pensioen kunnen halen. Het is absurd dat de NFU zich zo opstelt. Er is namelijk wel voldoende geld om deze afspraken te maken, maar ze willen dit investeren in nieuwbouw en nieuwe apparatuur in plaats van hun eigen mensen”, zegt Elise Merlijn van FNV Zorg & Welzijn.

“Ik kan de NFU verzekeren dat je niets aan die nieuwe apparaten hebt, als er geen personeel meer is om ze te bedienen. Want de medewerkers zijn op. Ze lopen op hun laatste tandvlees. De werkdruk- en daarmee ook het ziekteverzuim- zijn nog nooit zo hoog geweest en de leegloop is enorm. Al die laboranten, verpleegkundigen, schoonmakers, radiologiemedewerkers, assistenten en planners hebben zichzelf tot het uiterste gegeven tijdens de coronapandemie en worden nu respectloos afgescheept met helemaal niets.”

Bemiddelaar

Een bemiddelaar wordt aangesteld op initiatief van de vakbonden om de onderhandelingen over een nieuwe Cao umc’s vlot te trekken.  De cao-delegatie van de NFU hoopt hiermee, net als de vakbonden, op zo kort mogelijke termijn tot een cao voor medewerkers van universitair medische centra te kunnen komen.

Door: Nationale Zorggids