Normal_corona_coronavirus

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus, de maatregelen tegen verdere verspreiding en de coronavaccinatie het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: excuses van Rutte voor snelle versoepelingen en persconferentie

Demissionair premier Mark Rutte maakte maandag excuses voor de te snelle versoepelingen die onlangs ingingen. De Jonge erkende maandag ook dat 'dansen met Janssen' een inschattingsfout was. De spijtbetuigingen van beide bewindslieden, lees je hier

Dinsdag: ‘Risico van overbelasting zorg niet uit te sluiten’

Het is "niet uit te sluiten" dat de explosieve stijging van het aantal coronagevallen leidt tot een overbelasting van de zorg. Dat zei Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), maandag. Of het echt zo ver komt, hangt volgens Timen onder meer af van de verspreiding van het virus onder ouderen en kwetsbaren.

Woensdag: 4 meldingen van zeldzame ruggenmergontsteking na AstraZeneca

Bijwerkingencentrum Lareb heeft vier meldingen van een zeldzame ruggenmergontsteking ontvangen na het toedienen van zo’n twee miljoen prikken met het coronavaccin van AstraZeneca in ons land. Volgens de organisatie gaat het om drie vrouwen en één man, tussen 32 en 66 jaar. 

Donderdag: Rutte vindt motie BIJ1 over coronastrategie onbeschaafd

Demissionair premier Mark Rutte heeft tegen het einde van het coronadebat in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar Kamerlid Sylvana Simons van BIJ1. Zij diende een motie in waarin zij onder meer stelde dat de coronastrategie van het kabinet "30.000 doden tot gevolg heeft gehad". Rutte noemde dat "onbeschaamd en onbeschaafd".

Vrijdag: reproductiegetal coronavirus naar hoogste niveau ooit 

Het reproductiegetal van het coronavirus is gestegen naar het hoogste niveau ooit. Het staat nu op 2,91 op het coronadashboard van de overheid. Dat betekent dat het virus zich razendsnel verspreidt.

Door: Nationale Zorggids