Logo_arts_patient_intake

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de afgelopen maanden ongeveer vijftig keer een corrigerende brief gestuurd naar artsen die evident onjuiste informatie gaven over het coronavirus aan hun patiënten of via social media. Of over het vaccineren daartegen. Ook schreef de inspectie zo’n tien keer dat een sanctie - zelfs via het tuchtrecht - kan volgen als de arts zou doorgaan met het verspreiden van zulke onjuiste informatie. Dit meldt IGJ. 

 

Een sanctie zou onder andere volgen om het betwisten van algemeen aanvaarde wetenschappelijke informatie, medicijnen propageren die afwijken van de professionele standaard of het actief ontraden van vaccinaties. De artsen weken daarmee af van de normen en richtlijnen van hun eigen beroepsgroep.

"De inspectie respecteert de vrijheid van meningsuiting van iedereen - ook van artsen en andere zorgverleners. Discussie en reflectie binnen de verschillende beroepsgroepen is altijd heel nuttig", schrijft IGJ. Maar daarná verwacht de inspectie van artsen en andere zorgverleners wel dat zij zich houden aan de algemeen aanvaarde normen en standpunten van hun beroepsgroep. Ook in hun uitspraken aan patiënten en op social media. Hun informatie moet feitelijk, controleerbaar en begrijpelijk zijn. Het geven van evident onjuiste informatie of zelfs het verspreiden van complottheorieën past daar zeker niet bij, stelt de inspectie.

Handhaving

De inspectie kan zorgverleners een aanwijzing of een bevel geven of een boete opleggen. Ook kan de inspectie een kwestie voorleggen aan de tuchtrechter. In zo’n tien gevallen is de betrokken arts daar ook al expliciet op gewezen. Als een arts grensoverschrijdende uitlatingen blijft doen, zal de inspectie niet aarzelen een maatregel op te leggen of de tuchtrechter om een uitspraak te vragen.

De tuchtrechter kan een BIG-geregistreerde zorgverlener een maatregel opleggen als een waarschuwing, een berisping, een schorsing of zelfs het schrappen van de BIG-registratie. De inspectie kan een zorgverlener niet ‘uit het vak’ zetten.

In één geval heeft de inspectie een arts al een boete van 3.000 euro gegeven. Die boete ging over het voorschrijven van medicijnen die niet tegen corona bedoeld zijn. Verder heeft de inspectie artsen aangesproken op het afgeven van ongeldige medische verklaringen over het niet kunnen dragen van mondmasker.

Ruim 200 meldingen

Sinds maart 2020 kreeg de inspectie ruim 200 meldingen over desinformatie door artsen. Al die meldingen zijn bekeken. Als er aanleiding was ondernam de inspectie actie.

De inspectie kan alleen iets doen als het gaat om zorgverleners. Tegen desinformatie door anderen zijn er verschillende websites, ook van de overheid

Door: Nationale Zorggids