Normal_ambulance

Volgens Ambulancezorg Nederland (AZN) vestigt de media te veel aandacht op geweld tegen ambulancepersoneel. Hoewel het inmiddels lijkt alsof medewerkers dagelijks met geweld te maken hebben, hebben veel van hen hier nog nooit mee te maken gehad. Dit meldt NOS. 

Ook ambulancemedewerkers hebben dit aan AZN laten weten. Natuurlijk is het belangrijk om het over geweld te hebben, maar de nadruk moet er niet op liggen. Het personeel wil juist praten over hoe mooi hun vak is. “Ze kunnen niet op een feestje komen zonder dat het daarover gaat, terwijl sommigen al 25 jaar werken zonder ook maar één geweldsincident”, zegt de woordvoerder van AZN.

Ook ontbreekt het in de media vaak aan nuance. Het is niet onlogisch dat mensen emotioneel reageren bij het aanrijden van een ambulance. Mensen kunnen zich daardoor extra emotioneel uiten, maar een dagelijks ‘oorlogsgebied’ wil AZN het absoluut niet noemen.  Ambulancepersoneel wordt zelfs minder vaak belaagd dan de politie en brandweer, stelt de brancheorganisatie. “Al jaren mag ik gelukkig vertellen dat het een mooie jaarwisseling was”, aldus de woordvoerder.

Door: Nationale Zorggids