Normal_arts_dokter_verpleegkundige_waardering

Vakbonden FNV, FBZ, LAD en CNV hebben op 11 november een akkoord bereikt met werkgeversorganisatie NFU voor een nieuwe cao umc. Er komt structureel meer loon en er zijn afspraken gemaakt over het terugdringen van de werkdruk. De vakbonden leggen het aangevulde akkoord voor aan hun leden en dus is de ziekenhuisstaking op 25 november van de baan. Dit melden FNV en NFU. 

Het akkoord vervangt de cao die de NFU in september overeenkwam en waar de vier vakbonden niet in meegingen. Er zijn nu belangrijke verbeteringen toegezegd, aldus FNV. Zo komt er een structurele loonsverhoging voor iedereen met een bodem van 75 euro. Ook gaat het minimumloon naar 14 euro. Met name de werknemers in lagere schalen profiteren daarvan.

Werkdruk verlagen

Ook zijn er belangrijke afspraken gemaakt die de werkdruk moeten tegengaan. Zo krijgen werknemers een toeslag als roosters binnen 72 uur door de werkgevers worden gewijzigd. Ook komt er meer rusttijd na een bereikbaarheidsdienst of na een nachtdienst, en een betere toelage voor onregelmatige diensten.

Ziekenhuisstaking 25 november 

De vakbonden meldden donderdag nog dat de onvrede onder medewerkers van academische ziekenhuizen steeds verder toenam door de uitblijvende cao. Daarom kondigden ze een derde stakingsdag aan, waar 366 afdelingen van umc's aan mee zouden doen. Die actie is nu van de baan. 

De cao loopt van 1 januari 2021 tot 1 januari 2024. 

Door: Nationale Zorggids