Normal_werkdruk_verpleegkundige_arts

FNV Zorg en Welzijn krijgt steeds vaker meldingen van zorg- en welzijnspersoneel dat Covid19-achtige klachten vertoont of zelfs positief is getest, maar toch moet werken. Dit is een onwenselijke en gevaarlijke situatie die zo snel mogelijk moet stoppen. De enorme werkdruk in de sector mag geen reden zijn om werknemers en kwetsbare doelgroepen in gevaar te brengen, aldus de vakbond. 

Uit een enquête van Tijdschrift voor Verzorgenden blijkt dat een derde van de verzorgenden in verpleeghuizen en thuiszorg door moet werken bij klachten. 8 procent moet ook doorwerken als er een positieve testuitslag is. Bestuurder Bert de Haas van FNV Zorg en Welzijn: “Ook wij krijgen steeds vaker meldingen binnen van leden die door moeten werken bij klachten. Juist voor zorgmedewerkers die werken met kwetsbare groepen zoals ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen is dit onverkoopbaar.”

Signalen

De signalen komen niet alleen uit de hoek van de verpleeghuizen en thuiszorg. Ook onder meer ziekenhuispersoneel en medewerkers in de gehandicaptenzorg trekken bij de vakbond aan de bel over de druk die er op hen wordt uitgeoefend om toch vooral maar door te blijven werken.

Uitzonderingsituatie

Vorige week kondigde het RIVM aan dat als de continuïteit van zorg in het geding komt door dreigende personele krapte, er voor zorgpersoneel uitzonderingen gemaakt kunnen worden op de quarantaine/thuisblijf maatregelen.

FNV Zorg en Welzijn roept werkgevers en overheid op om hun verantwoordelijkheid te nemen en om de ernst van de situatie in te zien.

Door: Nationale Zorggids