Normal_normal_rechtspraak

Een vrouw die nooit haar studie geneeskunde heeft afgemaakt, heeft een celstraf van 1,5 jaar opgelegd gekregen omdat ze pretendeerde arts te zijn. Ook moet ze twee-oud werkgevers een schadevergoeding betalen. Ze kwam bij meerdere zorginstellingen aan het werk door een valse artsendiploma te overhandigen. Dit meldt de Telegraaf. 

Naast een vals artsendiploma, had ze ook een vervalst cv en een neppaspoort. Ze gebruikte daarvoor de identiteit van een bestaande persoon met dezelfde achternaam die wél arts is. Met de valse documenten zou de 33-jarige vrouw tussen 1 november 2016 en 20 mei 2020 bij vijftien medische instellingen hebben gesolliciteerd en zijn aangenomen. 

Verminderd toerekeningsvatbaar 

Volgens de rechtbank heeft de vrouw een ziekelijke drang om als arts te werken en vervalste ze daarom documenten. Hoewel de werkgevers beter had moeten controleren of de vrouw echt BIG-geregistreerd was, maakte de vrouw vooral misbruik van het vertrouwen. Door psychische problemen is zij verminderd toerekeningsvatbaar en daarom is de celstraf lager dan in andere soortgelijke gevallen.

Door: Nationale Zorggids