Studenten schieten zorg te hulp

Tijdens deze vierde coronagolf schreeuwt elke zorgorganisatie om extra personeel. De druk op de zorg is vanwege het virus groot. Daarbij komt dat veel zorgpersoneel overbelast is, dreigt te worden of in quarantaine zit. Hulp is noodzakelijk. Deze noodkreet is gehoord door Zadkine, Albeda en de Hogeschool Rotterdam. Zij roosteren de komende 5 weken studenten vrij zodat zij de zorg in de verpleeg- en verzorgingshuizen en psychiatrie in de regio Rotterdam-Rijnmond kunnen ondersteunen. Dat meldt deRotterdamseZorg. 

“Het water staat de zorg nu echt aan de lippen. Zorginstellingen zitten met de handen in het haar, krijgen roosters niet rond en moeten patiënten soms teleurstellen. Tegelijkertijd volgen honderden studenten een zorgopleiding in onze regio. Hoewel ze nog geen diploma hebben, kunnen ze het zorgpersoneel goed ondersteunen en van meerwaarde zijn”, vertelt Jacqueline Stuurstraat, directeur van deRotterdamseZorg en initiatiefneemster. “Het is dan ook fantastisch dat de onderwijsinstellingen hun studenten de ruimte willen geven om de zorg te helpen. Ik ben erg trots op deze regionale samenwerking en de flexibiliteit die de onderwijsinstellingen hiermee tonen.”

Zorghero

Met de campagne ‘word ook zorghero’ worden MBO- en HBO-studenten opgeroepen om van 20 december 2021 t/m 23 januari 2022 hun schooldagen in te ruilen voor een betaalde baan in de zorg. Afhankelijk van de school krijgen studenten hiervoor extra studiepunten of tellen de gewerkte uren mee als stage-uren. “Maar het is vooral een unieke ervaring in de directe patiëntenzorg”, benadrukt Stuurstraat. “Voor studenten is het een mooie basis voor hun verdere carrière in de zorg. Want er gebeurt nu juist heel veel.”

Toekomstige zorgprofessionals

Het tijdelijk bijspringen is een goede voorbereiding voor de toekomstig zorgprofessionals. Toch mag het onderwijs niet in knel komen. “Studenten kunnen op een ander moment de gemiste lessen inhalen. We willen natuurlijk voorkomen dat de studenten vertraging oplopen, want hoe eerder ze de opleiding hebben afgerond, hoe eerder zij volledig beschikbaar zijn voor de zorg. Het gaat echt om noodhulp”, aldus Klaartje Potma-de Vries, onderwijsmanager HBO Verpleegkunde bij de Hogeschool Rotterdam.

Hard werken

“Het zal best hard werken worden voor de studenten, het is nu eenmaal druk in de zorg op dit moment”, zegt Corné Grootenboer, Adjunct directeur van het Albeda Zorgcollege. “Maar we houden het welzijn van onze studenten wel goed in de gaten. Gedurende de hele periode is er een poel van docenten beschikbaar voor vragen of een luisterend oor.”

Door: Nationale Zorggids