Normal_baby_zwanger_verpleegkundigen_kind

Bijna de helft van de mbo-gediplomeerden ervaart sinds corona meer werkstress dan daarvoor. Dat geldt met name voor mbo’ers met een diploma in de zorg, meldt CBS. 

Van de mbo-gediplomeerden gaf 46 procent aan dat zij vaker werkstress ervaren in vergelijking met de periode vóór corona. Vooral degenen met een opleidingsachtergrond in de zorg ervaren vaker werkstress sinds corona. De sector zorg in het mbo omvat opleiding in de verpleeg- en verloskunde, maar ook opleidingen in de schoonheids- en haarverzorging. Voor zorgpersoneel in de ziekenhuizen en verpleeghuizen was er veelal volop werk, terwijl mensen met een niet-medisch contactberoep, zoals schoonheids- en kapsalons, hun werk niet mochten doen.

Verpleeg- en verloskunde

De coronamaatregelen  tijdens de eerste lockdown gaven vooral meer stress voor de mbo’ers met een opleiding in de verpleeg- en verloskunde. Van hen ervaarde ruim 64 procent meer werkstress sinds corona, van degenen met een achtergrond in de schoonheids- en haarverzorging was dit bijna 60 procent. Het aantal mbo’ers met een diploma verpleeg- of verloskunde zijn ook meer gaan werken. Ook mbo’ers met een opleiding in de gehandicaptenzorg voor volwassenen of een opleiding in maatschappelijk werk en beroepskeuzewerk gaven dit relatief vaak aan.

Door: Nationale Zorggids