Normal_dokter_arts

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat in het toezicht op een veilige zorgrelatie meer richten op bewustwording en preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag door zorgverleners. Naast ingrijpen als het toch voorkomt. Iedereen moet volgens de IGJ kunnen rekenen op goede en veilige zorg. Hiervoor is het belangrijk om seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg te voorkomen. Dit meldt IGJ. 

Een zorgrelatie is gebaseerd op vertrouwen en veiligheid. Dat vraagt van iedere zorgverlener zorgvuldigheid, deskundigheid en professionele betrokkenheid. Iemand die zorg of hulp nodig heeft is altijd afhankelijk van degene die de zorg verleent. Hierdoor is sprake van een scheve machtsverhouding. Vanwege deze afhankelijkheidsrelatie is seksuele intimiteit tussen zorgverlener en cliënt nooit toegestaan. Het is traumatiserend en beschadigend voor de cliënt, aldus IGJ. Elke vorm van seksualiteit tussen cliënt en zorgverlener is grensoverschrijdend. De inspectie erkent dat de balans in de zorgrelatie ook ingewikkeld kan zijn.

Bewustzijn, preventie en interventie

In de Nederlandse zorg ligt de nadruk bij seksueel grensoverschrijdend gedrag op handelen nadat er iets is gebeurd. Ook bij de inspectie, die jaarlijks ongeveer 140 meldingen krijgt over seksueel grensoverschrijdend gedrag door zorgverleners. Erkennen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag ook in de zorg voorkomt en daarover praten, helpt om een veilige zorgrelatie en vertrouwen in de zorg te houden.
De inspectie vergroot het effect op goede en veilige zorg, door de aandacht in het toezicht te verbreden naar het vergroten van bewustzijn rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag door zorgverleners. En door aandacht te besteden aan het voorkomen ervan.

Gesprekken met bestuurders en zorgaanbieders

Aandacht voor bewustwording en het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt een onderwerp in gesprekken met bestuurders en zorgaanbieders. Tegelijkertijd blijft de inspectie het handelen beoordelen van een zorgverlener waarover een melding komt. De inspectie stimuleert opleidingen, koepels en beroepsverenigingen om samen bij te dragen aan bewustzijn en preventief beleid. Ook zal de inspectie met het veld onderzoeken wat de beste manier is om de aandacht voor bewustwording, preventie en interventie vast te houden.

Door: Nationale Zorggids