Normal_verpleegkundige_ziekenhuis

Om te voorkomen dat Nederland na deze coronagolf opnieuw in een zorgcrisis belandt, is het nodig de zorg te versterken. Onder andere door zorgverleners centraal te stellen, meer aandacht voor preventie, en zorg slimmer te organiseren. Dat zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet in het actieplan ‘Naar een pandemiebestendige zorg’ dat GroenLinks vandaag publiceert. Het plan is opgesteld samen met zorgbestuurders en zorgverleners uit ziekenhuizen en zorginstellingen. Met het plan wil Ellemeet bijdragen aan de langetermijnstrategie voor de zorg die het kabinet deze week presenteert. Dit meldt GroenLinks. 

Volgens Ellemeet is het hoog tijd dat Nederland de inzichten van de coronapandemie worden vertaald in een toekomstbestendig plan dat voorkomt dat Nederland van lockdown naar lockdown gaat. "Langzaam daalt het besef in dat we misschien wel kunnen leven met dit virus. Maar we kunnen niet overgaan tot de orde van de dag. Want niet alleen de intensive care, ook de rest van de zorg, van de wijkverpleging tot het verpleeghuis, liep vast in deze crisis. Om te voorkomen dat we van lockdown naar lockdown gaan, moeten ontelbare zaken beter geregeld worden”, zegt Ellemeet. 

Zorgverlener centraal

De belangrijkste onderdelen om aan te pakken: zorgverleners centraal, inzet op preventie en crisiszorg slimmer organiseren. Het actieplan van GroenLinks pleit ervoor om niet alleen artsen, maar ook andere zorgverleners zeggenschap en de positie die ze verdienen te geven. Zij zijn in staat om te improviseren in een crisis, maar daarvoor is wel ruimte, minder administratieve verantwoording en crisisfinanciering nodig. En een fatsoenlijk salaris, aldus de partij.

Inzetten op preventie

Preventie is al jarenlang het ondergeschoven kindje en verdient meer investering. Op die manier kun je mensen met een laag inkomen en vaak een zwakkere gezondheid gezonder laten leven. Dat vraagt een verandering in de manier waarop we de zorg financieren, stelt GroenLinks. Productie moet niet centraal staan maar preventie. Zo krijgen zorgverleners ruimte om oog te hebben voor gezondheid, in plaats van voor ziekte.

Organisatie crisiszorg

Efficiëntie is nu het uitgangspunt, waardoor er nauwelijks zorgbuffers zijn, stelt de partij. Door meerjarige zekerheid te geven over crisisbudget is het niet langer financieel nadelig om je als zorginstelling in te zetten in een crisis. Ook vraagt een pandemie om slimme samenwerking, zodat je crisiszorg kunt concentreren in enkele ziekenhuizen. En zorgzorginstellingen die het lukt bedden vrij te maken voor crisiszorg, deze ook daadwerkelijk gevuld krijgen. Hiervoor is regisseur nodig die vanuit het belang van goede zorg overzicht houdt per regio.

Door: Nationale Zorggids