Normal_pil_medicijn_tablet_abortuspil

Niet alleen abortusklinieken en ziekenhuizen maar ook huisartsen zouden de abortuspil moeten kunnen voorschrijven, vinden Corinne Ellemeet van GroenLinks, Lilianne Ploumen van PvdA, Jan Paternotte van D66 en VVD’er Ockje Tellegen. Zij dienen hiervoor een wetsvoorstel in en de Tweede Kamer ging hierover woensdag met ze in debat. Dit meldt de Tweede Kamer

In Nederland mag een zwangerschap in de eerste negen weken worden afgebroken met een pil. Nu mogen alleen abortusklinieken en ziekenhuizen de abortuspil voorschrijven, maar de initiatiefnemers willen dat ook de huisarts dat kan. Ongewenst zwangere vrouwen komen vaak als eerst in contact met hun huisarts. Om het doorverwijzen en onnodig uitstel te voorkomen, zouden vrouwen de mogelijkheid moeten krijgen om bij een vertrouwde hulpverlener hun zwangerschap te laten afbreken.

Vertrouwde hulpverlener

D66’er Wieke Paulusma is blij met het voorstel. De huisarts is voor veel vrouwen letterlijk en figuurlijk dichterbij dan een abortuskliniek of ziekenhuis. Door de pil door de huisarts te laten voorschrijven, wordt de zorg toegankelijker en zijn er betere mogelijkheden voor nazorg. Ook Lisa Westerveld van GroenLinks is voor: vrouwen moeten hulp krijgen van de zorgverlener die het beste bij hen pas. Een kanttekening is wel dat huisartsen worden bijgeschoold en hun administratie goed kunnen bijhouden. De gesprekken die zij met ongewenst zwangere vrouwen hebben, moeten niet door tijdsnood worden afgekapt.

Drempel verlagen

SGP en ChristenUnie zijn niet voor het initiatiefwetsvoorstel. Chris Stoffer van SGP zegt dat met een abortuspil een einde maakt aan het wonder van het ongeboren kind. Deze vorm van abortuszorg bij de huisarts aanbieden, vindt hij dan ook geen goed idee. Er missen volgens hem ook garanties voor een zorgvuldige besluitvorming. Don Ceder van de ChristenUnie voegt daar nog aan toe dat hij wel een rol ziet voor de huisarts bij het doorverwijzen van vrouwen me sociale en financiele problemen naar de juiste hulpverlening.

SP is niet per se tegen het voorstel, maar vraagt zich af of de huisarts wel de juiste zorgverlener is. Ook CDA staat niet op voorhand afwijzend tegenover het voorstel en denkt dat de huisarts een vertrouwde hulpverlener is die de abortuspil kan voorschrijven. Bovendien kan deze een grotere rol spelen bij het voorkomen van herhaalabortussen.

Het debat over het initiatiefwetsvoorstel gaat op een later moment verder met de reactie van de initiatiefnemers en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid.