Normal_long_covid

Vakbond FNV zegt met afgrijzen kennisgenomen te hebben van het bericht dat het ministerie van Volksgezondheid rechtstreeks invloed heeft gehad op het advies van het RIVM rondom het preventieve gebruik van mondkapjes in de ouderenzorg. "Dat ambtenaren zich ermee hebben bemoeid en het RIVM hebben gevraagd om het dragen van mondmaskers in de ouderenzorg expliciet te ontmoedigen is schandalig', zegt Kitty Jong, vicevoorzitter FNV. Dit leidde tot onnodige besmettingen en zelfs tot ontslagen van werknemers die wel een eigen mondkapje  gebruikten, meldt FNV.

Jong: “De rechtstreekse beïnvloeding van het ministerie, maakt de verantwoordelijkheid van de overheid voor compensatie van inkomensverlies van zorgverleners met long covid alleen maar groter.”

Al vanaf het vroege voorjaar van 2020 heeft de FNV zich sterk gemaakt voor het ruimschoots preventief beschikbaar maken van mondkapjes. Niet alleen om de zorgverleners te beschermen, maar ook vanwege de kwetsbare gezondheid van de ouderen in verpleeghuizen. Het kabinet bleef zich volgens de vakbond achter het advies van het RIVM verschuilen, dat naar nu blijkt is beïnvloed door het ministerie zelf.

FNV rapport toonde zwalkende beleid

Jong: “We hebben onlangs een rapport naar buiten gebracht waarin het zwalkende beleid van het kabinet al aan de kaak werd gesteld. Toen al concludeerde de FNV dat het gerechtvaardigd zou zijn dat de overheid zou voorzien in een long covid-fonds en het voorkomen van ontslag van werknemers die door long covid zijn getroffen. Dat het ministerie rechtstreeks het RIVM-advies heeft beïnvloed maakt de verantwoordelijkheid van de overheid alleen maar groter.”

Minister moet snel met voorstel voor compensatie komen

De FNV dringt er bij de minister op aan om deze week met een voorstel te komen om de werknemers te compenseren voor hun inkomensverlies. De inkomensonzekerheid van de zorgverleners die vanaf het prille begin van de crisis in de frontlinie stonden heeft lang genoeg geduurd, stelt de vakbond.

Door: Nationale Zorggids