Normal_20_procent_van_de_zorgprofessionals_heeft_klinische_slaapklachten

Een op de vijf zorgprofessionals heeft klinische slaapklachten, zo blijkt uit de onderzoeken van Stichting IZZ, het ledencollectief dat zich inzet voor de gezondheid van zorgprofessionals. Het leidt tot een toename van verzuim en verloop, aldus de IZZ Monitor Gezond Werken 2021, uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Uit het onderzoek HalloSlaap van inkomensverzekeraar Movir blijkt dat 70 procent van de zorgprofessionals zelfs langer dan een half jaar slecht slaapt. Dit is een zorgwekkend hoog percentage, meldt Stichting IZZ.

Bijna de helft van de zorgprofessionals met klinische slaapklachten heeft het afgelopen jaar verzuimd en ruim 11 procent van de zorgprofessionals is van plan de zorgsector te verlaten, zo blijkt uit de Monitor Gezond Werken 2021. Onderzoeker Gezond werken in de zorg Irene van der Fels van Stichting IZZ: “Ook zijn zorgprofessionals met klinische slaapklachten vaker lichamelijk en emotioneel uitgeput, minder bevlogen en hebben ze minder werkvermogen. Hierdoor neemt de productiviteit af.” Een mindere productiviteit en een hoger verzuim en verloop is van invloed op de continuïteit en bekostiging van de gezondheidszorg.

Zelfroosteren helpt slaapklachten verminderen

Van der Fels: “We zien dat zorgprofessionals die in onregelmatige diensten werken slechter slapen dan zorgprofessionals die niet volgens een dienstrooster werken. Aandacht hiervoor vanuit een organisatie is belangrijk. Ga in gesprek over wat op werkgebied zou leiden tot minder slaapklachten, zoals bijvoorbeeld zelfroosteren. Uit ons onderzoek blijkt dat zorgprofessionals die zelfroosteren minder slaapklachten ervaren dan zij die minder invloed op hebben op de manier van roosteren. Dit heeft te maken met meer autonomie en een betere balans tussen werk en privé.” Oudere zorgprofessionals (50-plussers) hebben meer last van slaapproblemen, omdat ze langzamer herstellend dan hun jongere collega’s. Slaapproblemen van vrouwen hebben regelmatig te maken met een veranderende hormooncyclus en de overgang.

Werkgever verantwoordelijk voor welzijn werknemer

Slechts 15 tot 20 procent van de zorgprofessionals met slaapproblemen meldt zich voor hulp. Anderen blijven ermee doorlopen en zoeken op internet naar houvast. Zorgprofessionals melden slaapproblemen tevens vaak niet binnen de organisatie waar ze werken. Slaapproblemen kunnen grote gevolgen hebben, zowel voor zorgmedewerkers als zorgorganisaties. Ter ondersteuning biedt IZZ masterclasses aan in samenwerking met HalloSlaap, evenals de Slaapscan, een van de meest bezochte diensten op de website. De inzichten worden gebruikt voor bewustwording bij leidinggevenden van zorgorganisaties.

Door: Nationale Zorggids