'Buitenlandse ic-verpleegkundigen lossen werkdruk in ziekenhuizen niet op'

FNV Zorg & Welzijn maakt zich zorgen over de vergevorderde plannen om buitenlandse ic-verpleegkundigen naar Nederlandse ziekenhuizen te halen. Dit schrijft de vakbond in een brief aan de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Het almaar groter worden tekort willen ziekenhuizen oplossen door verpleegkundigen uit het buitenland te halen, maar FNV denkt dat dit juist averechts werkt en de werkdruk alleen maar vergroot. Dit meldt de vakbond. 

Arbeidsmigranten zijn volgens FNV vooral een verdienmodel voor de betrokken uitzendbureaus. Daarom heeft de vakbond de NVZ uitgenodigd voor een gesprek over een duurzame oplossing voor de personeelstekorten. “Bij deze oplossing is niemand gebaat. De zorgprofessionals die toch al een hoge werkdruk hebben niet, de patiënten niet en ook de arbeidsmigranten zelf niet.”

Averechts effect

“De inzet van arbeidsmigranten als ic-verpleegkundige, zonder een goede inwerkperiode en begeleiding, lost niets op. Het zal de problemen alleen maar groter maken”, stelt Elise Merlijn van FNV. “Denk aan de taalbarrière, cultuurverschillen en het verschil in kwalificatieniveau. De zorgmedewerkers zijn zo extra tijd kwijt aan het begeleiden van hun nieuwe collega’s waardoor er nog minder tijd overblijft voor de patiënten.”

Reparatie arbeidsmarkt zorg

De FNV wil graag met de NVZ werken aan een duurzame en constructieve oplossing voor het tekort aan zorgprofessionals in de ziekenhuizen. “Daarvoor moeten we de arbeidsmarkt in de zorg repareren.” Zo is onder meer een passende waardering nodig in de vorm van loon, vermindering van de werkdruk en administratieve lasten, een gezonde balans tussen werk en privé, goede scholings- en loopbaanmogelijkheden, werken en leren met een passend salaris en meer zeggenschap. “Laten we het bedrag dat met dit plan voor het inzetten van arbeidsmigranten wordt geïnvesteerd, steken in het verbeteren van de arbeidsmarkt. Dat zal zich zowel nu als in de toekomst uitbetalen.”

Door: Nationale Zorggids