Normal_tekort_aan_di_tisten_dreigt_door_grote_vraag_naar_hulp_bij_afvallen_of_aankomen

In meerdere provincies van ons land is er een tekort aan diëtisten wegens de grote vraag naar hulp bij afvallen of juist aankomen. Ook nemen steeds meer mensen deel aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), een tweejarig leefstijlprogramma dat sinds 2020 wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit meldt NU.nl. 

Het aantal deelnemers in aan GLI stond in augustus 2021 op 28.000, waarvan er 11.000 in de vijf maanden daarvoor bij waren gekomen. En sindsdien blijft het aantal deelnemers toenemen. Onderzoeker Ardine de Wit van het RIVM zegt tegen NU.nl niet te weten wat de precieze stijging is omdat het aantal deelnemers in rap tempo toeneemt.

De meest populaire gecombineerde leefstijl interventies zijn CooL, Beweegkuur en SLIMMER. Huisartsen of specialisten in het ziekenhuis zorgen voor een verwijzing naar een programma. Deelname zonder verwijzing kost 800 á 900 euro.

Tekort aan particuliere diëtisten 

Dat het aantal deelnemers aan GLI toeneemt, is de markt op voorbereid. Particuliere diëtisten hebben het drukker, en dan met name met meer obesitascliënten. Maar er zijn ook meer cliënten die ondervoed zijn. Binnen vijf dagen moet iemand gezien worden door een diëtist, maar dat lukt op dit moment veelal niet. Het is dan aan zorgverzekeraars om te bemiddelen, maar ook dat is niet altijd mogelijk. Daardoor ontstaat een wachtlijst.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky