‘Zorgstudenten leren niet omgaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag’

Zorgmedewerkers krijgen vaak te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag, blijkt uit onderzoeken van NU’91 en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS en TNO. Het blijkt dat er over het algemeen weinig aandacht wordt besteed aan hoe je hiermee om moet gaan in mbo en hbo zorg- en welzijnsopleidingen of op de werkvloer, zegt Noelle Sant van Vilans. Dit meldt ANP Expert Support. 

“Helaas krijgt bijna iedereen in de zorg wel eens te maken met ongewenste seksuele aandacht. Het is hierom belangrijk dat je als zorgverlener leert hoe je hiermee om moet gaan. Een van de manieren is ook door te kijken waar het gedrag van een client vandaan komt: soms hangt het samen met een ziektebeeld, medicatie of frustratie over het niet kunnen uitoefenen van je seksuele behoeften. Hier heb je kennis over nodig en vaardigheden om hier iets mee te doen”, stelt Sant.

Dat is waar Vilans zich voor inzet. In de zorgopleidingen én op de werkvloer komt het thema seksueel grensoverschrijdend gedrag vaak niet aan de orde. Sant geeft gastlessen in het mbo en hbo en dat is vaak het enige moment dat het ter sprake komt.

Verandering

"We pleiten er vooral ook voor om het thema intimiteit en seksualiteit zo snel mogelijk ter sprake te brengen met de zorgvrager, liefst voordat er bepaald gedrag ontstaat. Hoe meer je weet over iemands behoefte hoe beter je kunt inspelen op grensoverschrijdend gedrag”, zegt Sant. En dat helpt om het te voorkomen. De behoefte aan deze kennis is volgens haar groot, op scholen en ook in de ouderenzorg zelf. Binnen het SIVIL-project worden inmiddels 34 organisaties begeleid om de aandacht voor intimiteit en seksualiteit te implementeren.

Door: Nationale Zorggids