Week 20: herhaalbooster, apenpokken, streptokokken & Ayahuasca

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of belangrijkste nieuwsitems per werkdag. Deze week waren onder meer de herhaalbooster, het apenpokkenvirus, Ayahuasca en een streptoklokkeninfectie in het nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen van deze week.

Maandag: Feit of fictie: 'Van te veel wortels eten word je oranje' 

Op het internet doen veel broodje-aapverhalen en hardnekkige mythes de ronde. Hierdoor ontstaat er veel onduidelijkheid. Wat is wel waar en wat niet? In de rubriek Feit of fictie onderzoeken we of een bepaalde claim een feit of een fabeltje is. Deze week: “Van te veel wortels eten, word je oranje”

Dinsdag: 'Mensen die ongezond leven moeten een hogere zorgpremie betalen'

Bijna 70 procent van alle Nederlanders is voorstander van het anders organiseren van zorg om deze goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Slechts 26 procent is bereid hogere premies en belastingen te betalen om de stijgende zorgkosten te blijven financieren.

Woensdag: Voor nu geen reden voor nieuwe ronde herhaalbooster corona 

Op dit moment komt er geen nieuwe vaccinatieronde voor herhaalprikken tegen het coronavirus. Wel blijft het kabinet de boosters aanbieden aan 60-plussers die hun laatste prik nog niet hebben gehaald.

Donderdag: Pillen om te studeren: wat slikken scholieren om te blokken voor examens?

Sommige studenten nemen een pilletje om beter te kunnen studeren. Wat slikken scholieren, wat zit er in die pillen, wat is de werking ervan en welke gevolgen heeft het gebruik?

Lees ook: De apenpokken komen zeer waarschijnlijk naar Nederland

Vrijdag: Wat is Ayahuasca, waar wordt het voor gebruikt en wat zijn de effecten?

Het hallucinogene plantenbrouwsel Ayahuasca wordt de laatste paar jaar steeds populairder in het westen. Het middel wordt sinds 2010 steeds vaker in Nederland gebruikt en er reizen ook steeds meer mensen af naar het Amazonegebied om daar te trippen. Wat is Ayahuasca precies, hoe wordt het middel gebruikt en wat zijn de effecten en gevaren van dat gebruik?

Lees ook: Wat is een streptokokkeninfectie en hoe gevaarlijk is deze?

Door: Nationale Zorggids / Æde de Jong