Beroep van kinder- en jeugdpsycholoog niet opgenomen in Wet BIG

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid laat het beroep van kinder- en jeugdpsycholoog niet opnemen in de Wet BIG. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) had hier in 2015 al om gevraagd. Kuipers volgt het advies op van Zorginstituut Nederland om de beroepsgroep niet op te nemen omdat er geen sprake is van een breed basisberoep, zoals bedoeld in de Wet BIG. Dit meldt Skipr. 

Beroepsgroepen die in de Wet BIG worden opgenomen voldoen aan drie criteria: 1) is het beroep gericht op de individuele gezondheidszorg? 2) is het beriep een basisgroep en is het voldoende onderscheidend? 3) is wettelijke regulering van het beroep noodzakelijk om patiënten adequaat te beschermen? Aan het eerste criterium voldoet de beroepsgroep, maar aan het tweede en derde criterium niet.

Deskundigheid onvoldoende uitontwikkeld 

Kuipers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de werkzaamheden van kinder- en jeugdpsychologen ook uitgevoerd kunnen worden door bijvoorbeeld een gz-psycholoog met de differentiatie kinderen en jeugd. ‘Het deskundigheidsgebied van de K&J-psycholoog NUP is onvoldoende uitontwikkeld en onderscheidend van andere professionele groepen die werkzaam zijn in de psychologische gezondheidszorg.”

Volgens Zorginstituut Nederland zijn de risico’s voldoende beschermd door registratie van de psychologen in het Kwaliteitsregister Jeugd en door het tuchtrecht in de jeugdzorg.

Door: Nationale Zorggids