1.000 zorgverleners zijn baan kwijt of dreigen baan kwijt te raken door long covid

De FNV biedt op dinsdag 14 juni een rapport met de resultaten van het meldpunt ‘Long covid onder zorgprofessionals’ aan de Tweede Kamer aan. Hier zijn enkele zorgverleners met long covid bij aanwezig. Een van de concusies uit het rapport is dat 1.000 mensen inmiddels hun baan al kwijt zijn geraakt of binnenkort kwijt dreigen te raken doordat zij nu twee jaar ziek zijn. Dit meldt de vakbond. 

4.800 mensen hebben zich bij de FNV gemeld, waarvan ruim 4.200 uit de zorg. 1.000 mensen zijn inmiddels hun baan al kwijtgeraakt of dreigen het binnenkort kwijt te raken doordat zij nu twee jaar ziek zijn. De FNV eist als eerste stap een longcovidfonds om de slachtoffers met long covid (post-covidsyndroom) tegemoet te komen voor hun inkomensderving en extra zorgkosten. Dat fonds zou 150 miljoen euro moeten bedragen.

Na de aanbieding heeft de FNV een gesprek met minister Helder voor Langdurige Zorg over het longcovidfonds. Later deze week debatteert de Tweede Kamer over het coronabeleid.

Revalidatie te duur

Een op de drie melders heeft zelf kosten voor revalidatie moeten maken, want de kosten worden lang niet altijd door de verzekering vergoed. Door de combinatie terugval in loon na eerste ziektejaar en hoge kosten, stoppen veel mensen dan ook met hun revalidatietraject, omdat het te duur voor ze wordt.

Ook is duidelijk dat een kwart uren heeft moeten inleveren omdat ze niet meer hun oude aantal uren kunnen werken.

Beroepsziekte

De FNV eist 150 miljoen. Dat is per persoon maximaal 22.000 euro, een vergelijkbaar bedrag met andere beroepsziektefondsen zoals het asbestfonds. Ook Long covid is aangemerkt als beroepsziekte. In totaal hebben zich ruim 6.000 mensen gemeld bij de FNV, inclusief de melders uit het onderwijs.

Het initiatief voor een long covidfonds wordt ook gesteund door de AOb, Stichting IZZ, Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en FBZ, vakbond voor zorgprofessionals.

Door: Nationale Zorggids