Artsen in actie tegen sigarettenverkoop in supermarkten

Artsen van het Erasmus MC vragen aandacht voor het zo spoedig mogelijk stoppen met sigarettenverkoop door supermarkten. Samen met longarts en anti-rook voorvechter Wanda de Kanter en huisarts Shakib Sana voeren zij actie in het kader van Stoptober en roepen zij op tot het ondertekenen van een petitie. De artsen staan op vrijdag 23 september vanaf 12.00 uur bij de Albert Heijn op het Mathenesserplein in Rotterdam. Dat meldt het Erasmus MC.

Dagelijks roken zeventig kinderen hun eerste sigaret, mede gefaciliteerd door supermarkten die sigaretten verkopen. Dit maakt dat zij verloren zijn voor de Rookvrije Generatie. De supermarkten mogen vanaf 1 januari 2024 geen rookwaren meer verkopen. Albert Heijn en Jumbo blijven tot die datum sigaretten verkopen en dragen daarmee actief bij aan de 20.000 doden per jaar die vallen door roken in Nederland.

Internist Robin Peeters, huisarts Shakib Sana, longarts en anti-rook voorvechter Wanda de Kanter en longarts Leon van den Toorn vinden dat onbestaanbaar en voeren op 23 september vanaf 12.00 uur actie op het Mathenesserplein in het centrum van Rotterdam nabij een Albert Heijn filiaal. Daarmee vragen zij aandacht voor het zo spoedig mogelijk rookvrij maken van supermarkten en voor Stoptober. De actie wordt ondersteund door het Erasmus MC, vele wetenschappelijke verenigingen en anti-rook organisaties.

Kinderjaren

Leon van den Toorn: "Als artsen zien wij dat patiënten met rokersziekten zoals longkanker, dichtgeslibde vaten, blaaskanker, keelkanker en COPD al vroeg met hun eerste sigaret in aanraking zijn gekomen, in de bloei van de kinderjaren als de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Als de groepsdruk het wint van de bewustwording van gevaar en risico's van roken, een afweging waar het onvolgroeide brein van jonge kinderen nog niet voor is toegerust."

Elke dag dat kinderen in de supermarkt met tabak geconfronteerd worden, is een verloren dag voor een Rookvrije Generatie. Van den Toorn: "Willen wij onze kinderen en de toekomstige generaties beschermen voor elke verleiding, dan moeten we voorkomen dat zij met roken in aanraking komen en moeten de sigaretten uit het zicht en moeilijker verkrijgbaar zijn. Hoe makkelijker sigaretten in het publieke domein verkrijgbaar zijn, hoe sneller sigaretten hun weg richting de kinderen vinden. Omdat bijna alle 20.000 doden per jaar al in deze onbevangen kinderjaren met roken 'besmet' zijn geraakt, is het de tijd om NU deze op termijn invaliderende en dodelijke besmetting van onze kinderen een halt toe te roepen."

Sociaal-economische status

Roken maakt onevenredig veel slachtoffers in wijken waar de sociaal-economische status lager is. "Juist de laagdrempelige verkrijgbaarheid van sigaretten in deze wijken leidt tot onevenredig leed achter de voordeuren", vult Robin Peeters aan.

De artsen vinden dat de tijd van mooie plannen nu echt voorbij is en vinden het tijd voor actie. Lidl is al voorgegaan en verkoopt geen sigaretten in hun supermarkten. Peeters: "Elke dag dat Albert Heijn en Jumbo als marktleiders sigaretten in hun schappen hebben staan waar kinderen ook voor hun eerste levensbehoeften komen, is een dag te laat in het behalen van ons doel van een Rookvrije Generatie. Wij roepen deze en alle andere supermarkten op om niet per 2024 maar per direct te stoppen met het verkopen van tabakswaren. Wij zien supermarkten als partners om onze kinderen in onze wijken te beschermen. Partners om samen een gezonde Rookvrije Generatie mogelijk te maken. Zo lang het nodig is zullen we de slachtoffers van roken zo goed mogelijk behandelen, maar laten we er met zijn allen voor zorgen dat de Rookvrije Generatie een feit wordt."

Door: Nationale Zorggids