Zorgprofessionals geven hun zeggenschap een rapportcijfer 5

Omdat zorgverleners te weinig tijd en ruimte hebben om met hun professionele zeggenschap aan de slag te gaan, geven ze de kwaliteit hiervan een onvoldoende (5). De hiërarchie in hun zorgorganisatie vinden ze te belemmerend om hun zeggenschap te kunnen uitoefenen. Dat zien ook HR-professionals, managers en bestuurders, die de zeggenschap voor professionals beoordelen met een rapportcijfer 6. Dit meldt Actieplan Zeggenschap.

Uit een peiling van Actieplan Zeggenschap onder 2.654 verzorgenden, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en begeleiders en 197 bestuurders, managers en HR-professionals blijkt dat in die laatste groep de mensen met een achtergrond als zorgprofessional een beter beeld hebben van de huidige zeggenschap dan collega’s zonder zorgachtergrond. Zij beoordelen de kwaliteit van zeggenschap namelijk met een 6,7.

De twee ondervraagde groepen zijn het eens als het gaat om het oplossen van het personeelstekort om de zeggenschap te versterken. Dat geldt ook voor het beter positioneren van de beroepsgroep, het rooster en betere zorg, administratie en registratie.

Hoge werkdruk

Momenteel zijn de ervaren belemmeringen de hoge werkdruk, een sterke hiërarchie en de top-down besluiten van het management. Volgens de zorgprofessionals, HR-managers, managers en bestuurders blijft het stimuleren van zeggenschap grotendeels uit. Een werkomgeving waarin zorgprofessionals de ruimte krijgen om te groeien en mee te denken, is een belangrijke wens. Om dat te kunnen bereiken moet er eerst meer tijd en ruimte komen om neventaken op te pakken. Daarvoor is meer ondersteuning nodig van de directe leidinggevenden en moet het management openstaan voor verandering en innovatie. Zorgprofessionals vragen daarnaast om meer budget voor scholing.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky