Neem toekomst zorg in eigen hand met technologie

Digitaal data delen is de rode draad van het Zorg & ICT event dat van dinsdag 13 tot en met donderdag 15 juni in Utrecht plaatsvindt. Tijdens Zorg & ICT wisselen zorgprofessionals kennis uit en doen inspiratie op over de nieuwste technologieën en innovaties voor de zorg. Topsprekers Marcel Levi, Helen Mertens, David Jongen en Jim Stolze vertolken hun verantwoordelijkheid op het hoofdpodium. Dat meldt de Jaarbeurs. 

"ICT is niet meer weg te denken in onze moderne wereld en belooft ook in de gezondheidszorg een cruciale rol te gaan spelen om deze uitvoerbaar, betaalbaar, efficiënt en patiëntvriendelijk te houden”, aldus Marcel Levi, internist en voorzitter Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Digitalisering is cruciaal voor de toekomst van de zorg. Jim Stolze, tech entrepreneur en moderator: “Een toekomstbestendige zorg gaat over samenwerken. Niet alleen tussen mensen, maar ook tussen mensen en machines. Als er één plek is waar data het verschil kunnen maken is dat de zorg.”

Digitalisering is noodzaak

Dr. Helen Mertens, voorzitter raad van bestuur Maastricht UMC+ en gynaecoloog (n.p.): “Maatschappelijke ontwikkelingen, technologische mogelijkheden, krapte op de arbeidsmarkt en de steeds verder oplopende zorgkosten maken van digitalisering niet enkel een wens, maar noodzaak. Steeds vaker wordt zorg op afstand geleverd of worden digitale toepassingen ontwikkeld en ingezet in diagnostiek en behandeling. Nog los van consulten via beeldbellen en toegang tot online zorgportalen. Slimme, digitale zorg biedt ongekende mogelijkheden om de juiste zorg op de juiste plek te leveren, zonder dat patiënten en zorgprofessionals de regie verliezen. Met de Strategie Digitale Zorg 2025 geven we vanuit het Maastricht UMC+ richting aan deze zorgtransformatie”, licht dr. Helen Mertens toe.

Schipbreuk door beperkte zorgcapaciteit voorkomen

David Jongen, voorzitter raad van bestuur Zuyderland en voorzitter raad van toezicht ’s Heeren Loo, ziet de beperkte beschikbare zorgcapaciteit als een gegeven. “Er is een aantal manieren om de toenemende zorgvraag met steeds minder beschikbaar personeel aan te pakken. Daarmee lossen we het probleem niet op maar schuiven we de wal steeds een stukje verder op zodat het schip nog door kan varen. Zetten we echter vol in op beperking van de zorgvraag én op stabilisering van de zorgcapaciteit dan hebben we ook echt handelingsperspectief. Maar dan moeten we het wel echt gaan doen”, vertelt David Jongen.

Door: Nationale Zorggids