LAD: ‘Stakingsdeelname artsen erg hoog’

De oproep aan artsen om deel te nemen aan de landelijke stakingen heeft zijn vruchten afgeworpen. Dat laat de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) weten tijdens een terugblik op de stakingsdag in ziekenhuizen van afgelopen donderdag, meldt Medisch Contact.

 

Een woordvoerder van LAD geeft aan dat de oproep ‘effect heeft gehad’ en dat er een hoge bereidheid onder artsen was om deel te nemen aan de staking. Er waren volgens de woordvoerder wel verschillen tussen de ziekenhuizen, ook hoeveel afdelingen meededen hieraan. “Maar ons team van onderhandelaars, dat de hele dag langs de ziekenhuizen is gegaan, zag in alle ziekenhuizen dat alle beroepsgroepen waren vertegenwoordigd, dus ook artsen, naast verpleegkundigen, laboranten en anderen.”

Protestmarsen

De stakingsdag begon vaak met toespraken van de vakbondsvertegenwoordigers, maar er werden ook protestliederen gezongen en sit-ins gehouden in de ziekenhuizen. Daarnaast werden er protestmarsen om de ziekenhuizen gelopen. Om het plaatje compleet te maken deelden de actievoerders appels uit aan de bezoekers, ‘om te laten zien dat de situatie zuur is’.

LAD heeft aangegeven dat zij gaan nadenken over een mogelijke tweede stakingsdag in april. Dat is in afwachting van het nieuwe cao-bod van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Die geeft aan dat zij hopen snel weer aan de onderhandelingstafel te kunnen zitten.

Door: Nationale Zorggids