Transferverpleegkundigen stellen dat thuis sterven moeilijker is geworden

Transferverpleegkundigen kunnen ziekenhuispatiënten die in de terminale fase thuis willen sterven bijna geen zorg meer leveren. Dat geeft V&VN aan bij de Telegraaf. Hierbij gaat het voornamelijk om mensen die geen mantelzorg of andere informele vorm van zorg thuis hebben. Daardoor overlijden zij vaak op een andere plek dan zij willen, zoals het ziekenhuis of een verpleeghuis. Dat meldt V&VN.

De zorg is een stuk complexer geworden. Dat komt doordat patiënten tegenwoordig vaak een stuk meer onderliggende aandoeningen hebben, vaak omdat zij ook ouder worden. Dat maakt het voor transferverpleegkundigen een stuk moeilijker om hen te plaatsen als met ontslag kunnen. Dit geldt al helemaal voor terminale patiënten. Daarnaast zijn er dan ook minder ruime vergoedingen vanuit de zorgverzekeraars.

Patiënten weigeren

Brancheorganisatie ZorgThuisnl geeft aan dat thuiszorgaanbieders het afgelopen jaar patiënten in hun laatste levensfase hebben moeten weigeren. Dat komt onder andere doordat aanbieders bij intensieve zorg niet alle uren betaald krijgen. Daarom haken steeds meer thuiszorgorganisaties af.

Ondanks de inzet van de wijkverpleging, loopt de beroepsgroep in het ziekenhuis bijna dagelijks tegen het probleem dat zij niet voldoende zorg kunnen regelen. Zorgprofessionals geven aan dat zij er moeite mee hebben om de patiënten dit nieuws te brengen.  

Door: Nationale Zorggids