Stelende verzorgster van ouderen met dementie komt weg met alleen boete

Een 29-jarige verzorgster van ouderen met dementie, heeft hen flink wat juwelen afhandig gemaakt. Dit deed ze in de zomer van 2020, maar ze staat nu pas voor de rechter. Omdat de vrouw inmiddels in België woont en er bijna 4 jaar verstreken is, hoeft ze enkel een boete van 2.000 euro te betalen en krijgt ze een voorwaardelijke celstraf van twee maanden opgelegd. Ook is Merve B. een aantal ouderen een schadevergoeding verschuldigd. Door haar strafblad kan ze nu niet meer aan de slag in de zorg. Dit meldt Omroep Brabant. 

B. werkte als uitzendkracht bij grote zorginstellingen in West-Brabant. Tijdens het verzorgen van de ouderen met dementie, vroeg ze hen hun sieraden af te doen. En iedere keer konden haar cliënten hun juwelen niet meer terugvinden. Op een gegeven moment trok een leidinggevende aan de bel en gaven meerdere collega’s aan B. tijdens haar dienst regelmatig naar haar auto hebben zien lopen.

'Een van de laagste vormen van diefstal'

De officier van justitie vindt het verwerpelijk wat de vrouw heeft gedaan. “Een van de laagste vormen van diefstal om van dementerende ouderen kostbaarheden te roven. Er was veel verdriet, want deze mensen missen die sieraden. Vaak zijn die van hun overleden partner geweest, bijvoorbeeld.”

B., die tot teleurstelling van naasten niet bij de zitting was, heeft enkele diefstallen toegegeven, maar zegt verder aan geheugenverlies te lijden.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky