Oproep om verpleegkundigen zondag massaal in het zonnetje te zetten

De Dag van de Verpleging wordt dit jaar voor de zestigste keer gevierd op 12 mei. Ieder jaar is dat het moment om zorgprofessionals in het zonnetje te zetten. NU’91 roept op om verpleegkundigen dit jaar massaal de erkenning en waardering te geven die zij verdienen “Onze beroepsgroep is de ruggengraat van de gezondheidszorg.” Dit meldt NU’91.

12 mei is de geboortedag van de grondlegger van de moderne verpleegkunde, Florence Nightingale. De International Counsil of Nurses kiest ieder jaar een campagnethema voor de Dag van de Verpleging. De keuze voor dit jaar is gevallen op ‘Our nurses, our future. The economic power of care’. Doel is om de maatschappij en politiek te laten inzien dat het nodig is om strategisch te investeren in verpleegkundigen voor economische en maatschappelijke voordelen.

'Stop verpleegkundigen als kostenpost te zien'

“De maatschappij leunt stevig op onze zorgprofessionals. De komende jaren wordt dit meer, onder andere door de vergrijzing. Daarnaast is er nauwelijks nieuwe aanwas en verlaten verpleegkundigen en verzorgenden massaal het werkveld. Investeringen om de zorg weer gezond te laten worden en vervolgens te hóuden, zijn cruciaal. Het wordt tijd dat we stoppen om hen als kostenpost te zien”, aldus voorzitter Femke Merel van Kooten van NU’91.

Door: Nationale Zorggids