Plastisch chirurgen aan cosmetisch artsen: ‘Stop met uitvoeren van operaties’

Erkende cosmetisch artsen zouden helemaal geen operaties mogen uitvoeren, vinden plastisch chirurgen die Den Haag om een wetswijziging hebben gevraagd. De chirurgen voeren een jarenlange strijd om ervoor te zorgen dat cosmetisch artsen zich niet meer bezighouden met bijvoorbeeld buikwandcorrecties, facelifts, schaamlipcorrecties of andere ingrepen waarbij gesneden moet worden. Dit meldt NOS. 

Plastisch chirurgen moeten vaak de mislukte ingrepen door cosmetisch artsen herstellen. “Wij zien vaak dat complicaties niet door cosmetisch artsen kunnen worden opgelost.” Onverzekerde zorg wordt hierdoor verzekerde zorg, waardoor deze nog meer overbelast raakt. Daarom trekken de chirurgen nogmaals aan de bel om ervoor te zorgen dat hun arts-collega’s stoppen met snijden.

Stuurgroep

Ongeveer drie jaar geleden werd een stuurgroep opgericht die duidelijkheid had moeten bieden, maar nog altijd kunnen alle artsen doen wat ze altijd al deden. De voormalig voorzitter van de stuurgroep vindt dat het ministerie van Volksgezondheid nu aan zet is om spelregels op te stellen. Als stuurgroep is dat niet gelukt.

“Dus als je iets wilt veranderen, dan moet je dat als minister doen”, aldus Hugo Keuzenkamp. Hij stuit echter op weerstand bij demissionair minister Pia Dijkstra. Die vindt dat de beroepsgroepen hier onderling overeenstemming over bereiken, samen met Zorginstituut Nederland.

Bekwaamheid

Cosmetisch artsen KNMG en plastisch chirurgen staan als arts in het BIG-register en mogen daarmee operaties uitvoeren. Voor bepaalde ingrepen zijn wel bekwaamheden nodig, maar wettelijke eisen hiervoor ontbreken. Er wordt van de arts verwacht dat hij of zij dit zelf kan inschatten. Desondanks staat in de profielomschrijving van de cosmetisch arts dat deze zich bezighoudt met niet-snijdende cosmetische geneeskunde. Ervaringen en cursussen kunnen hem of haar bekwaam maken.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky