FNV: ‘Concrete maatregelen tegen problemen in de jeugdzorg blijven uit’

Vakbond FNV Jeugdzorg is blij dat de jeugdzorg niet 500 miljoen euro moet bezuinigingen, maar mist in het onderhandelaarsakkoord van PVV, BBB, NSC en VVD concrete oplossingen die de problemen in de jeugdzorg moeten oplossen. Volgens FNV staan er enkel vage beloftes en abstracte plannen in. Dit meldt de vakbond.

Ook is FNV niet blij dat de “onzaligmakende” hervormingsagenda, inclusief een miljardenbesparing, in stand blijft. De vakbond pleit ervoor dat jeugdzorgwerkers en jongeren beter gehoord worden en zij de aandacht en ondersteuning krijgen die ze al jarenlang verdienen.

Licht drama

Bestuurder Maaike van der Aar noemt het schrappen van de 500 miljoen euro een belangrijke stap vooruit, maar ziet tegelijkertijd dat de crisis in de jeugdzorg nog lang niet is opgelost. “Het voorzetten van de hervormingsagenda Jeugdzorg, inclusief de daaraan gekoppelde besparing van 1,1 miljard euro, is eerder een licht drama dan een daad van vooruitgang. Dat blijft een bezuiniging op basis van een inhoudsloos plan”, aldus Van der Aar. Ze vraagt zich af waar de snelle en concrete oplossingen blijven, waar de centrale regie is die zo hard nodig is om te voorkomen dat fouten uit het verleden worden herhaald. “Het is een grote vergissing om blindelings achter deze agenda aan te blijven lopen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky