Weinig internationale studenten kiezen voor hbo-v, maar aantal neemt toe

Maar weinig internationale studenten kiezen voor een verpleegkundestudie in Nederland, maar het aantal stijgt jaarlijks wel, laat Nuffic weten. Zestig internationale studenten volgen op dit moment de hbo-opleiding verpleegkundige; dertig meer dan in 2006. De meeste van deze studenten komen uit Suriname. Dit meldt 

Het aantal nieuwe hbo-v-studenten in Nederland neemt sinds 2021 af. Door meer internationale studenten te trekken, zouden hogescholen dit enigszins kunnen rechttrekken. Onderzoek van Nuffic in 2023 toont aan dat afgestudeerden vaak in Nederland blijven als ze een baan kunnen vinden. In de zorg zou dat geen probleem moeten zijn. Echter gaat het niet altijd alleen om beschikbaarheid van werk. Het opbouwen van een professioneel netwerk en het leren van de Nederlandse baan, helpen hier ook bij.

Nederlandstalige opleiding verpleegkunde

Op dinsdag 28 mei 2024 publiceert Nuffic een nieuw onderzoek dat aantoont dat een deel van de internationale studenten nu al een Nederlandstalige opleiding volgt. Het is dus niet per se nodig om de opleiding verpleegkunde in het Nederlands én Engels aan te bieden, “al zou dit de kansen op meer (internationale) studenten natuurlijk wel vergroten”, aldus Nuffic.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky