ActiZ: ‘Ouderenzorginstellingen rollen rode loper uit voor studenten’

Het aantal studenten dat aan een mbo- of hbo-opleiding tot verpleegkundige begint daalt. Ruim 30 procent van de zorgverleners gaat in het komende decennium met pensioen. De ouderenzorg heeft veel studenten nodig om hen te kunnen opvolgen. Branchevereniging ActiZ roept de formerende partijen om de zorgarbeidsmarkt aantrekkelijker te maken. Dit meldt ActiZ.

 

De vereniging werkt al met de MBO-raad en Vereniging Hogescholen om meer studenten voor de ouderenzorg te strikken. Instellingen in de sector “rollen hun rode loper uit voor studenten”. In de ouderenzorg krijgen mensen in loondienst al voorrang bij de roostering. Ook willen de organisaties de drempels tussen studie en stage helpen wegnemen en het voor zij-instromers makkelijker te maken om te instromen met mbo-certificaten.

Personeelstekorten houden aan

Maar ook als de instroom verpleegkundestudenten straks weer stijgt, blijven de personeelstekorten aanhouden. ActiZ waarschuwt dat de samenleving zich moet voorbereiden om meer samenwerken tussen formele en informele zorg. “En ik ben ervan overtuigd dat daarmee het werken in de zorg voor ouderen en chronisch zieken minstens zo betekenisvol blijft”, aldus voorzitter Yvonne van Stiphout van de ActiZ themacommissie Arbeid.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky