'Verband tussen hogere babysterfte Kanaleneiland en kraamzorgtekort'

Het parkeersysteem in de wijken Overvecht en Zuidoost in Utrecht is volgens D66-raadslid Nadia Stylianou zo complex, dat kraamverzorgenden afhaken. Hierdoor is het tekort aan kraamverzorgenden in die wijken groter dan elders. Nieuwe ouders moeten namelijk een app aanzetten die de zorgverleners korting geeft, maar zij vergeten dat vaak. Hierdoor krijgen kraamhulpen regelmatig parkeerboetes. Maar volgens wethouder Eelco Eerenberg wil zijn collega Lot van Hooijdonk de problemen niet oplossen. Dit meldt RTV Utrecht. 

GroenLinks en PvdA stellen dat de hoge babysterfte in Overvecht en Kanaleneiland, in de wijk Zuidoost, deels wordt veroorzaakt door het tekort aan kraamzorg. Andere partijen zien de hoge babysterfte daar ook, maar denken niet dat het kraamzorggebrek daar de oorzaak van is. Eerenberg denkt dat eerder dat ouders uit Overvecht en Kanaleneiland zich later inschrijven dan aanstaande ouders in andere delen van Utrecht.

Landelijk beleid

De wethouder wil de problemen graag oplossen, maar de kraamzorg heeft te maken met een landelijk beleid. Ook is er niet zo snel een oplossing gevonden hiervoor, omdat het grote aantal zzp’ers in de zorg het probleem niet per se helpen terugdringen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky