Buurtzorg-directeur Jos de Blok wil best minister van Volksgezondheid worden

Buurtzorg-directeur Jos de Blok heeft niet voor de functie gesolliciteerd, maar wil als de kans zich voordoet best de nieuwe minister van Volksgezondheid worden. Dit melden Tubantia en Skipr.

De Blok liet Buurtzorg uitgroeien tot een van de grootste wijkverplegingsorganisaties van Nederland. Zijn organisatie is vijf keer benoemd tot werkgever van het jaar en zijn zelfsturende wijkteams zijn landelijk geprijsd. De Buurtzorg-eigenaar gaat binnenkort met pensioen en heeft straks dus flink wat tijd over. Hij denkt een goede vakminister te kunnen zijn, ondanks dat hij eigenlijk geen politieke ambities heeft. “Maar wel inhoudelijke. Met Buurtzorg heb ik laten zien dat als je dingen anders doet, dat voor iedereen wat oplevert.”

Ruimte voor interpretatie

De Blok stelt dat het coalitieakkoord nog veel ruimte biedt voor interpretatie. Zo is hij blij met de extra 600 miljoen euro voor de ouderenzorg, maar mist hij aandacht voor preventie. Samen met een wijkverplegingsalliantie heeft De Blok al een transitieplan opgesteld voor de zorg, waarin een andere invulling van functies, combinatie van taken centraal staan en de nadruk ligt op zelfstandigheid en zelfredzaamheid van alle betrokken partijen.

Overigens is branchevereniging ActiZ er niet van overtuigd dat de ouderenzorg daadwerkelijk extra geld krijgt en lijkt het er zelfs op dat er alsnog flink wordt bezuinigd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky