Wouter Koolmees D66

DEN HAAG (Novum) - Het kabinet van Mark Rutte (VVD) vult met de akkoorden die de afgelopen weken werden gesloten gaten in de begroting alleen maar met nieuwe gaten. "En de vraag is: wie dicht het laatste gat?" Dat zei D66-Kamerlid Wouter Koolmees donderdag in het debat over het stabiliteitspakket, de conceptbegroting die het kabinet eind deze week naar Brussel stuurt.

Koolmees constateert 'tot zijn ongenoegen' dat het kabinet van VVD en PvdA in het woonakkoord, het sociaal akkoord en het zorgakkoord de structurele hervormingen steeds verder naar achteren verschuift. "We moeten nu beginnen met hervormen", zei Koolmees donderdag in de Kamer. "Elke dag met wachten kost mensen hun baan. Mensen weten niet waar ze aan toen zijn."

D66 constateert dat het kabinet door de drie akkoorden vooral minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) met problemen opzadelt. "De akkoorden zijn ongedekte cheques."

De partij vreest dat in het najaar er vervolgens nog maar drie manieren zijn om alsnog aan de Europese drieprocentsnorm te voldoen: belastingen verhogen, de nullijn alsnog invoeren in het onderwijs en de zorg of de kaasschaaf. "Alle drie de manieren zijn visieloos." Koolmees constateert bovendien dat er weinig draagvlak voor zal zijn in de Kamer.

Het kabinet publiceerde woensdagavond het stabiliteitsprogramma. Dat wordt de komende weken door de Europese Commissie beoordeeld, waarna Nederland eind mei specifieke aanbevelingen krijgt. Het kabinet kondigt in het programma aan op zoek te gaan naar een nieuwe bezuiniging van een miljard euro, nu de nullijn in de zorg van tafel is gehaald in het sociaal akkoord en het zorgakkoord. Het kabinet wil in het najaar alsnog maximaal 4,3 miljard euro kunnen bezuinigen, mocht de economische groei toch tegenvallen.